Η αλιευτική παράδοση στον Αμβρακικό κόλπο
... Η παράδοση λέει πως ο Μέγας Αλέξανδρος άνοιξε το στενό της Πρέβεζας και έκτοτε ο Αμβρακικός, από πλούσιος κάμπος με άφθονα βουβάλια και πρόβατα, μετατράπηκε σε θάλασσα, πλούσια σε ψάρια και όστρακα... Το υγρό στοιχείο καθόρισε την οικονομική και κοινωνική ζωή της περιοχής του Αμβρακικού. Η ανάπτυξη των λιμανιών της Κόπραινας και της Πρέβεζας ως αλιευτικών και εμπορικών κέντρων σηματοδότησε τη συνύπαρξη της αλιευτικής δραστηριότητας, στον κόλπο και τις λιμνοθάλασσες, με την εμπορική δραστηριότητα. Με την τράινα ή το παραγάδι, τη γυροβολιά ή το πυροφάνι, τους βωλκούς ή τα καμάκια και τις καλαμωτές ή τις καμπάνες, οι κάτοικοι των παράκτιων περιοχών του Αμβρακικού ψαρεύουν στον κόλπο, στα ποτάμια και τις λιμνοθάλασσές του. Από τη θάλασσα έβγαζαν τις κουτσομούρες, τις γαρίδες, τις τσιπούρες και τα λαυράκια, τις γλώσσες, τα μελανούρια και τους σαργούς, τις συναγρίδες, τους ροφούς και τις σάλπες, καθώς και τα χάβαρα, τις πίνες, τα στρείδια και τα μύδια...
ISBN | 978-960-7895-17-2 |
---|---|
Τόπος έκδοσης | Αθήνα |
Ημερομηνία έκδοσης | 1 Σεπ 2001 |
Σχήμα | 26χ21 |
Τύπος εξώφυλλου | Μαλακό εξώφυλλο |
Εικονογραφημένο | Όχι |
Σελίδες | 120 |
Εκδότης | Κοάν |
Συγγραφέας | Έφη Ζαλαχώρη, Ηλίας Καϊναδάς, Νίκος Σ. Μάργαρης |
Σειρά | Βιβλία του Κόσμου |