Το κρέας και τα προϊόντα του
[...] Στην εξέλιξη του ανθρώπινου γένους, εκτός από άλλους παράγοντες, συνέβαλε κατά απόλυτο τρόπο και η συνεχώς βελτιούμενη διατροφή του. Τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, όπως είναι το κρέας των καταναλισκόμενων θηλαστικών κατοικίδιων και κυνηγίου, των πτηνών και των ιχθύων, βοήθησαν και βοηθούν στην ανάπτυξη του οργανισμού. Το κρέας, από τότε που άρχισε να καταναλώνεται από τον άνθρωπο, αναμφίβολα αποτέλεσε (και αποτελεί) μια σπουδαία και αναντικατάστατη τροφή. Αποτελεί πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας από τις οποίες ο ανθρώπινος οργανισμός αντλεί τα απαραίτητα αμινοξέα, ώστε να διασφαλίζει το ισοζύγιο του αζώτου και τον θαυμάσιο προμηθευτή σιδήρου στην πλέον αφομοιώσιμο μορφή. Με εξαίρεση τη φυτοφαγία (που προτιμότερο θα ήταν να αποκαλείται ακρεοφαγία) δεν υπάρχει, σε παγκόσμιο επίπεδο, καμιά απολύτως δίαιτα από την οποία απουσιάζει πλήρως το κρέας ή τα προϊόντα του. Η βιολογική αξία των πρωτεϊνών του βοείου κρέατος είναι 72,0%, του χοιρείου 74,0%, ενώ ο συντελεστής πρακτικής χρησιμοποίησης των πρωτεϊνών τόσο του βοείου όσο και του χοιρείου κρέατος φθάνει το 71,0%. Είναι δηλαδή από τους υψηλότερους που υπάρχουν. Αναμφίβολα, το κρέας παρέχει στον ανθρώπινο οργανισμό πολύτιμα και σε συμπυκνωμένη μορφή συστατικά, τελείως απαραίτητα για τη δόμηση και ομαλή λειτουργία των κυττάρων του. [...] (από τον πρόλογο του βιβλίου)
ISBN | 978-960-357-066-0 |
---|---|
Τόπος έκδοσης | Θεσσαλονίκη |
Ημερομηνία έκδοσης | 1 Ιαν 2005 |
Σχήμα | 26χ22 |
Τύπος εξώφυλλου | Σκληρό εξώφυλλο |
Εικονογραφημένο | Όχι |
Σελίδες | 854 |
Υπότιτλος | Παραγωγή, εμπορία, τεχνολογία, υγιεινή |
Εκδότης | Σύγχρονη Παιδεία |
Συγγραφέας | Karl - Otto Honikel, Lothar Leistner, Αθανάσιος Κρυστάλλης, Αθανάσιος Τυρπένου, Αικατερίνη Βολιτάκη, Ανδρονίκη Νάσκα, Ανθιμία Μ. Μπατρίνου, Αντώνης Γ. Καφάτος, Αντωνία Τριχοπούλου, Απόστολος Τ. Ράντσιος, Δημήτριος Γ. Ζυγογιάννης, Ευθυμία Βασιλοπούλου, Ιωάννης Αμβροσιάδης, Ιωάννης Γ. Μπλούκας, Κωνσταντίνος Γενηγιώργης, Κωνσταντίνος Κουτσουμανής, Νικόλαος Πόγγας, Νικόλαος Σούλτος, Νικόλαος Στοφόρος, Παύλος Κοΐδης, Σοφία Φλουρή, Σπυρίδων Ραμαντάνης, Χρήστος Β. Φωτόπουλος |
Επιμέλεια | Σπυρίδων Α. Γεωργάκης |